

مسئولان وزارت بهداشت معتقدند که ۱۷۳ شهرستان کشور در وضعیت قرمز و نارنجی کرونا قرار گرفته اند و موج چهارم این بیماری که طی روز های گذشته خیلی از شهر های کشورمان را در نوردیده بود حالا به تهران رسیده است و شرایط روز به روز وخیم تر می شود. از این رو محدودیت های جدیدی برای اصناف و رفت و آمد افراد اعمال شده تا بتوان از افزایش شمار قربانی ها در پیک چهارم کرونا جلوگیری کرد. با این حال اما قرار است آزمون وکالت روز جمعه بیستم فروردین ماه برگزار شود و بیش از ۸۰ هزار داوطلب در سراسر ایران قرار است در این ماراتن جان خود را قمار کنند! جالب است که ۲۰ اسفند ماه سال گذشته با اینکه در شرایط بهتری نسبت به حالا به سر می بردیم و هنوز وارد موج چهارم کرونا نشده بودیم، آزمون وکالت برای بار دوم به دلیل پروتکل های بهداشتی لغو شد و ستاد مقابله با کرونا اجازه برگزاری آن را نداد اما حالا که در شرایط وخیم تری قرار گرفته ایم و موج چهارم کرونا از یک سو و کرونای انگلیسی از سوی دیگر عرصه را بر مردم تنگ کرده است ستاد مقابله با کرونا اجازه برگزاری این آزمون را داده و مخالفتی با برگزاری آن صورت نگرفته است! این در حالی است که بسیاری از مراکز و نهاد ها مثل بانک ملت و پتروشیمی که قرار بود آزمون استخدامی درهفته جاری برگزار کنند به دلیل وخامت اوضاع عطای آن را به لقایش بخشیده و آزمون را لغو کرده اند و آن را به زمان و شرایط بهتری موکول کرده اند اما مسئولان برگزاری آزمون وکالت همچنان به برپایی آن تاکید دارند.
طغیان کرونا در اکثر استانهای کشور با پرچمداری کرونای انگلیسی
این طور که از گفته های مسئولان وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا بر می آید در شرایط بحرانی قرار داریم و این شرایط روز به روز هم بد تر می شود، البته مسئولین دلیل افزایش قربانیان کرونا را رعایت نکردن پروتکل در روزهای تعطیلی عید نوروز عنوان می کنند، این در شرایطی است مسئولین وزارت بهداشت پیش از عید مسافرت های نوروزی به شرط الزامی بودن را آزاد اعلام کرده بودند و همین امر سبب شد تا خیلی از مردم که تعطیلات سال گذشته را در خانه مانده بودند امسال به مسافرت بروند. با این حال عمق فاجعه آنجاست که بر اساس اعلام سخنگوی وزارت بهداشت ، در ایام تعطیلات نوروزی ۱۵ هزار نفر کرونا مثبتی که از ابتلایشان آگاهی داشتهاند نیز اقدام به جابجایی کردهاند. در عین حال میانگین رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور به ۵۵ درصد سقوط کرده است و همین موضوع نیز سبب بروز موج چهارم کرونا در کشور شده است.
همین روند سبب شد که کشوری که در هفته دوم بهمن ماه هیچ شهر قرمز کرونایی نداشت و تنها ۱۸ شهر آن نارنجی بودند و در مقابل ۳۰۱ شهر آبی داشت، حالا با گذشت کمتر از دو ماه به نقطهای برسد که شاهد کاهش ۹۰ درصدی شهرهای آبی در کشور باشیم. در نقطه مقابل اما، افزایش بیش از ۹۰ درصدی شهرهای قرمز و نارنجی را مشاهده میکنیم. بر این اساس به گفته مقامات وزارت بهداشت، در حال حاضر در کشور ۴۷ شهر قرمز و ۱۲۶ شهر نارنجی، ۲۴۷ شهر زرد و تنها ۲۸ شهر آبی داریم و حالا بنا بر اعلام مسئولین پایتخت هم به جرگه شهر های قرمز پیوسته است.
با وجود این شرایط، بر اساس اعلام دکتر علیرضا رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، خیز بلند بیماری کووید-۱۹ در کشور آغاز شده و از نظر اپیدمیولوژیک الگویی که از بیماری در کشور دیده میشود، نشاندهنده پرچمداری کرونای انگلیسی است؛ به طوری که بیماران مبتلا به ویروس جهش یافته انگلیسی در اکثر استانهای کشور افزایش یافتهاند و خیز جدید بیماری در حال اتفاق است.
در حال حاصر البرز و ایلام وارد پیک کرونا شدند و خیز بلند در آنجا آغاز شده است و برخی استانها هم در آستانه ورود به پیک جدید هستند. استانهای مازندارن، گیلان، چهارمحال و بختیاری، مرکزی و لرستان در آستانه ورود به موج جدید بیماری هستند و سایر استانها هم کم و بیش روند صعودی دارند و در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، زنجان، فارس، سمنان و خراسان جنوبی نیز روند صعودی آغاز شده است.
تهران در وضعیت قرمز قرار گرفت
از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا دوازدهم فروردین ماه سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۹۸۵۳۳ مورد سرپایی مثبت مبتلا به کرونا در تهران شناسایی شدهاند. همچنین طی این مدت ۷۹۰۴۲ نفر در بیمارستانها بستری شدند و ۹۵۹۲ نفر نیز فوت کردهاند. در عین حال در تهران در هفته اخیر، روند بستری و فوت ناشی از کرونا افزایش یافته است. بروز موارد بستری در استان به متوسط کشوری رسیده است، اما میزان مرگ و میر هنوز از متوسط کشوری کمتر است. طبق آنچه در نمودار «ماسک» مشخص شده است، شهر تهران از امروز در شرایط قرمز کرونایی قرار گرفت. بررسیها و آمارها در تهران نشان میدهد که موارد بالای ابتلاء و بستریهای بیماران کرونایی، این کلانشهر در وضعیت قرمز قرار گرفته است. در روزهای ابتدایی سال جدید، شهر تهران در وضعیت زرد قرار داشت که در ادامه به رنگ نارنجی در آمد و از امروز قرمز شده است.
پیک چهارم کرونا در خراسان جنوبی آغاز شد
خراسان جنوبی نیز با تغییر رنگ مرکز استان در چند روز اخیر از زرد به نارنجی شرایط بحرانی را سپری می کند و این استان وارد پیک چهارم شده است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از آغاز پیک چهارم کرونا در استان خبر داد و اظهار کرده است:« با توجه به آمار کرونا، همچنان روند افزایشی را تجربه می کنیم و پیک چهارم در استان شکل گرفته است. »
محمد دهقانی فیروزآبادی افزود:«از ابتدای اپیدمی کرونا تاکنون ۱۶ هزار و ۴۵۹ نفر در خراسان جنوبی به این ویروس منحوس مبتلا شده اند که بر اساس آخرین آمار تا پایان وقت اداری روز گذشته طی ۲۴ ساعت گذشته، ۲۴۷ تست مولکولی بیماران مشکوک دریافت شده که تست ۷۹ نفر مثبت بوده است.متاسفانه روند موارد بستری و ابتلا به کرونا در استان افزایشی شده و نگران سلامت مردم هستیم، این افزایش موارد مربوط به عدم رعایت شیوه نامه های بهداشتی در هفته آخر اسفند ماه بوده و به طور یقین بی توجهی به پروتکلهای بهداشتی در هفته های اول فروردین، در دو هفته آینده مشاهده خواهد شد.»
وی با بیان اینکه اگر روند افزایش مبتلایان ادامه یابد، در هفته های آینده تغییر رنگ های جدیدی را شاهد خواهیم بود، گفت: «با توجه به اینکه ستاد ملی کرونا قبلاً نسبت به رنگبندیها محدودیت هایی را تعریف کرده، با تغییر رنگ شهرستان ها محدودیت های جدید هم اعمال می شود.»
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از اجرای طرح منع تردد شبانه همچنان در تمام شهرستان های استان خبر داد و خاطرنشان کرد: «منع تردد وسایل نقلیه برون شهری، محدودیت ورود پلاک های غیر بومی و خروج پلاک های بومی به بیرجند نیز اعمال می شود.»
رنگ کرونایی تبریز «نارنجی» شد
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ستاد ملی مقابله با کرونا آخرین اطلاعات رنگ بندی کرونایی شهرهای استان آذربایجان شرقی را اعلام کرد که بر اساس آن، تبریز از شرایط زرد کرونایی به نارنجی تغییر یافت.
در آذربایجان شرقی فقط شهر هوراند جزو شهرهای آبی است و ۱۲ شهر آذرشهر، اسکو، اهر، بستانآباد، بناب، خداآفرین، عجبشیر، کلیبر، مراغه، ملکان، هریس و ورزقان در وضعیت شکننده زرد کرونایی قرار دارند.
بر اساس این گزارش، ۶ شهر تبریز، چاراویماق، شبستر، مرند، میانه و هشترود هم با افزایش مبتلایان به شرایط نارنجی کرونایی رسیدند که سه شهر از اینها در هفته جاری به رنگ نارنجی رسیده است. اما سراب و جلفا شرایط حادتری دارند و به رنگ قرمز کرونایی رسیدهاند و باید با اعمال محدودیت بیشتر، کرونا را در این شهرها کنترل کرد.
موج چهارم کرونا در راه یزد
افزایش آمار کرونایی در استانهای مختلف کشور و تغییر رنگها از آبی به زرد و از زرد به نارنجی و قرمز موضوعی است که قطعا به واسطه عدم اعمال محدودیتهای گسترده به وجود آمده است به گونهای که در استان یزد هم دو شهرستان تفت و مهریز از وضعیت زرد در هفته گذشته به وضعیت نارنجی تغییر رنگ دادهاند.
با توجه به افزایش آمار مبتلایان به کرونا در یزد، دور از ذهن نیست که دیگر شهرستانهای استان یزد هم به سمت تغییر رنگ بروند، تغییر رنگی که مساوی با جانباختن تعداد زیادی از هم استانیهایمان خواهد بود.
در همین حال، افزایش آمار کرونا در استان یزد به حدی نگران کننده شده که سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی(ره) یزد از افزایش احتمال وقوع موج چهارم کرونا در یزد خبر داده است.
ابراهیم سلمانی در این رابطه اظهار داشت: « بستریهای مشکوک به کرونا و شناسایی مبتلایان روزانه در استان در روزهای اخیر صعودی است و یزد در آستانه ورود به پیک چهارم کرونا قرار دارد. اساس بررسیهای انجام شده متاسفانه میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در میان مردم استان نسبت به ماه گذشته کاهش داشته و همین امر سبب خیز آرام حرکت به سمت موج چهارم شیوع ویروس کرونا در استان شده است.»
وضعیت کرونا در کهگیلویه قرمز شده است
پس از فریادهای بیامان سخنگوی ستاد شهرستانی مقابله با کرونای کهگیلویه مبنی بر عدم اجرای مصوبات ستاد کرونا در این شهرستان و نیز بیتوجهی نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی و گذشت حدود ۲ هفته از عید نوروز سرانجام وضعیت شهرستان کهگیلویه قرمز شد.
سخنگوی ستاد شهرستانی کرونا در اولین نشست مقابله با کرونا از افزایش ۴ برابری بستریهای روزانه نسبت به گذشته در کهگیلویه خبر داد و این در حالی است که آمار بستریهای روزانه کرونایی از تعداد ۴ نفر به ۱۷ نفر رسیده است.
باتوجه به اینکه رنگبندی شهرستان کهگیلویه در روزهای پایانی سال گذشته زرد بوده اما متأسفانه بخاطر عدم اجرای مصوبات ستاد کرونا و عدم کنترل مبادی ورودی شهرستان از یکسو و نیز بیتوجهی بیش از حد مردم نسبت به دستورات ستاد کرونا و برگزاری جشنهای عروسی و دورهمیها و مراسمها عزاداری از سویی دیگر سبب شد تا پس از گذشت تنها ۱۳ روز شهرستان به وضعیت هشدار برسد.
فرماندار کهگیلویه در این خصوص گفته است: «باتوجه به عدم رعایت مردم و نیز جدی نگرفتن هشدارها، متأسفانه وضعیت شهرستان کهگیلویه قرمزشده و این موضوع نگرانکننده است.»
دارا کریمینژاد افزود: «محدودیتهای تردد در مبادی ورودی شهرستان برای کنترل بیماری اعمال میشود، محدودیتهای تردد در سطح شهرها و نیز تعطیلی بازار و صنوف پرخطر از دیگر محدودیتهایی است که برای کنترل شیوع کرونا در شهرستان اجرا میشود.
رئیس ستاد مقابله با کرونای شهرستان با اشاره به کمبود فضای فیزیکی بیمارستان دهدشت، عنوان کرد:«باتوجه به پذیرش بیماران ۳ شهرستان کهگیلویه، چرام و لنده و کمبود فضای فیزیکی بیمارستان دهدشت، یکی از بخشهای بیمارستان را خالی کرده و برای پذیرش و بستری بیماران کرونایی آماده شده اما این فضا به تنهایی جوابگوی این حجم از بیماران نیست.»
۴شهرستان دیگر استان اصفهان قرمز شدند
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت:« رنگبندی ۴شهرستان در ۳روز گذشته از نارنجی به قرمز تغییر کرده و بر این اساس تا بدین لحظه خوانسار، گلپایگان، فلاورجان، لنجان، شاهینشهر و نجفآباد در وضعیت قرمز رنگبندی کرونایی قرار دارند.»
آرش نجیمی با اشاره به وضعیت رنگبندی اصفهان اظهار داشت:« بر اساس آخرین رنگبندی شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در همهگیری ویروس منحوس کرونا، هماکنون ۶ شهرستان در وضعیت قرمز قرار دارند. رنگبندی ۴ شهرستان طی ۳ روز گذشته از نارنجی به قرمز تغییر کرده و بر این اساس تا بدین لحظه خوانسار، گلپایگان، فلاورجان، لنجان، شاهینشهر و نجفآباد در وضعیت قرمز رنگبندی کرونایی قرار دارند.»
وی پیرامون وضعیت رنگبندی سایر شهرستانها تصریح کرد:« در حال حاضر اصفهان، تیران، سمیرم، فریدن، مبارکه و نایین در وضعیت نارنجی و اردستان، برخوار، چادگان، بوئین و میاندشت، خمینیشهر، خور، دهاقان، شهرضا، فریدونشهر و نطنز نیز در وضعیت زرد کرونایی قرار دارند.»
وضعیت ۲ شهرستان استان کرمان نارنجی شد
معاون سیاسی امنیتی استاندار کرمان نیز در خصوص افزایش موج کرونا در این استان گفت:« شاهد خیز موج چهارم کرونا در کشور هستیم و رنگبندی شهرستانها نشان از وضعیت هشدار دارد در نقشه کرونایی استان نیز اعلام خطر احساس شده است.»
محمدصادق بصیری با تاکید بر اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی و دوری از تجمعات باید جدی گرفته شود ادامه داد:« در هفته گذشته شهر قرمز و نارنجی در استان کرمان نداشتیم اما در آخر هفته وضعیت شهرستان رفسنجان نارنجی شد. در حال حاضر از ۲۳ شهرستان استان، ۱۶ شهرستان وضعیت زرد، پنج شهرستان استان در وضعیت آبی و و شهرستان در وضعیت نارنجی قرار دارند. چهار شهرستان اطراف شهرستان انار نارنجی است که یک هشدار برای مردم این شهرستان محسوب میشود، مردم این شهرستان باید هشدارها و پروتکلها را جدی بگیرند.»
رنگبندی جدید استان کرمانشاه اعلام شد
وضعیت استان کرمانشاه در رنگبندی جدید ستاد ملی کرونا با دو شهرستان به رنگ قرمز و قرارگیری بقیه شهرستانها در رنگهای نارنجی و زرد نامطلوب ارزیابی میشود تا استاندار کرمانشاه از آغاز موج چهارم کرونا براساس نوع انگلیسی در این استان خبر بدهد.
مهدی محمدی رئیس کمیته اطلاعرسانی ستاد کرونا دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه رنگ بندی جدید شهرستانهای استان را اعلام کرد و گفت:« شهرستانهای اسلامآباد غرب و کنگاور در وضعیت قرمز و شهرستانهای گیلانغرب، کرمانشاه، سرپلذهاب، سنقروکلیایی و پاوه در وضعیت نارنجی قرار دارند.هرسین، صحنه، ثلاث باباجانی، دالاهو، قصرشیرین، جوانرود و روانسر در وضعیت زرد قرار دارند.»
به گفته وی بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، مسافرت “از” و “به” شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی، ممنوع و مشمول جریمه است؛ تردد پلاکهای غیربومی در شهرهای قرمز یک میلیون تومان و در شهرهای نارنجی ۵۰۰ هزار تومان جریمه در بر خواهد داشت. در مناطق نارنجی یک سوم کارمندان مشاغل ضروری باید به صورت دورکاری کار خود را انجام دهند و سایر ادارات هم باید با نیمی از کارمندان خود به صورت دورکاری فعالیت کنند.
در شهرهای قرمز، حضور کارمندان ادارات ارائهدهنده خدمات مهم به نصف کاهش پیدا میکند و یک دوم کارمندان باید به صورت دورکار، امور مربوطه را انجام دهند. در سایر اداراتی که خدمات غیرضروری ارائه میدهند، دو سوم کارمندان به صورت دورکار، کارهای مربوطه را باید انجام دهند. تردد شبانه در تمام شهرهای کشور از ساعت ۲۲ شب تا ۳ بامداد ممنوع و مشمول جریمه است.
استاندار کرمانشاه نیز گفته است:« موج جدید با توجه به انگلیسی بودن آن بسیار خطرناک است و نیاز است برای مقابله موثر با آن نقشه راه استان در این زمینه بازنگری شود زیرا این نوع دارای بیماریزایی و قدرت سرایت بالایی است.
هوشنگ بازوند افزود: «۱۵۰۰ تخت برای بستری بیماران کرونایی در استان پیشبینی شده و امیدواریم با همکاری مردم مانع اوج گیری این موج جدید شویم و این موج خطرناک را با کمترین میزان خسارت پشت سر بگذاریم.»
همچنان ۵ شهر خوزستان در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز اظهار داشت: «مطابق جدیدترین بررسی وضعیت کرونا در استان خوزستان تعداد شهرهای قرمز استان از ۱۱ شهر به ۵ شهر خرمشهر، امیدیه، بهبهان ، لالی و اندیمشک کاهش یافت.»
فرهاد ابولنژادیان گفت: «مطابق جدیدترین بررسی وضعیت کرونا در استان خوزستان تعداد شهرهای قرمز استان از ۱۱ شهر به ۵ شهر خرمشهر، امیدیه، بهبهان ، لالی و اندیمشک کاهش یافت. هم اکنون شهرهای اهواز، کارون، آبادان، شوشتر ، مسجدسلیمان، دزفول، ایذه، شوش، رامهرمز، شادگان، باغملک ، دشت آزادگان و ماهشهر در وضعیت نارنجی قرار دارند و مابقی شهرها زرد هستند.»
وی؛ بیان داشت:« از مردم انتظار داریم برای تداوم روند کاهشی کرونا در استان خوزستان به رعایت دستورالعمل های بهداشتی اهتمام داشته باشند و در این وضعیت از هرگونه مسافرت و برگزاری مهمانی و تجمع پرهیز کنند.»
وضعیت نابسامان کرونا در مشهد مقدس و خراسان رضوی
سیدمحمدکاظم فرهمند، قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز اظهار داشت:« میزان مراجعه مردم به مراکز منتخب کرونا در یک هفته اخیر همانند بیمارستانها ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش داشته که متأسفانه میزان مراجعه گروه سنی نوجوان و جوان بیشتر بوده که اکثر آنان مبتلای به کرونای انگلیسی شده بودند.»
وی ادامه داد:« از تمامی مجموعههای دولتی فعال در بحث کرونا تقاضا داریم که آمار روزانه خود را بدون تأخیر در سامانه سینا ثبت کنند و امکان ارسال مستقیم وجود دارد، زیرا تمامی مجموعهها دسترسی به این سامانه دارند.»
رزیتا خداشاهی عضو کمیته استانی مبارزه با کرونا و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم اظهار کرد: «سفرهای نوروزی تعداد بیماران کرونایی بستری در بخشهای کووید عفونی را ۳ برابر افزایش داده و از ۱۴ نفر به ۴۲ نفر رسانده است. وضعیت بخشهای کووید عفونی بیمارستانهای مشهد در روزهای نخست امسال نسبت به روزهای پایانی سال گذشته بدتر شده و میزان بستریها ۳ برابر افزایش یافته و از ۱۴ نفر به ۴۲ نفر رسیده است که بیشترین تعداد را گروههای سنی جوان و میانسال شامل میشود.»
وی افزود:« از میان بستریها نیمی از آنان زائران نوروزی و مشهدیهایی که از سفر نوروز بازگشته بودند هستند و متأسفانه نمونه انگلیسی در اکثر مبتلایان غالب بوده است. کرونا پیر و جوان، قوی و ضعیف، ورزشکار و غیرورزشکار نمیشناسد و به هرکس که بیتفاوت باشد آسیب جدی میزند، کرونا یک بیماری خطرناک و جهش یافته است و تمامی انواع آن خطرناک است و متأسفانه در ایام نوروز به دلیل انجام سفرهای نوروزی در اکثر نقاط کشور شاهد خیز شدید در تعداد مبتلایان بودیم.»
خداشاهی اضافه کرد: «نمونه بارز آسیبها در روزهای اخیر در تغییر قابل توجه و معنادار رنگهای ۴ گانه کرونایی از آبی به زرد، از زرد به نارنجی و از نارنجی به قرمز بود که بسیار نگرانکننده است. »
وضعیت اراک قرمز شد
استان مرکزی که از پیش از عید و سال جدید در وضعیت خوب شیوع کرونا قرار داشت و تنها یک شهر آن در وضعیت قرمز قرار گرفته بود طی چند هفته اخیر شاهد رشد و افزایش آمار بیماران کرونایی است.
همین امر سبب شد تا طی هفته های اخیر شهرهای استان چندشهر چندشهر تغییر وضعیت دهند، پس از خمین برای هفتهای دلیجان، پس از آن اراک و ساوه و در روزهای اخیر هم آشتیان و زرندیه در وضعیت نارنجی قرار گرفتند. حالا اما زنگ خطر در شهر اراک نیز به صدا درآمده است و وضعیت شیوع کرونا در این شهر به وضعیت خطرناک قرمز رسیده است تا این مرکز استان نیز به جمع مراکز استان قرمز رنگ کرونایی افزوده شود.
“سیدمحمد جمالیان” رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک با اشاره به وضعیت شیوع کرونا در استان مرکزی اظهار داشت: «اراک در فهرست رنگبندی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهدلیل افزایش شمار مراجعان و مبتلایان کرونا از نارنجی به قرمز تبدیل شد. بر این اساس شهرستان اراک در وضعیت قرمز کرونا و ۴ شهر دیگر استان مرکزی یعنی خمین، ساوه، آشتیان و زرندیه در وضعیت نارنجی قرار دارند که این اهمیت توجه به پروتکلها را بیش از گذشته نشان میدهد. وضعیت ۷ شهر دیگر استان یعنی محلات، فراهان، کمیجان، دلیجان، تفرش و شازند براساس آخرین رنگبندی اعلام شده وزارت بهداشتدرمان و اموزش پزشکی همچنان در وضعیت زرد قرار گرفته است.»
استان البرز رسما وارد موج جدید کرونا شد
مهرداد بابایی سخنگوی ستاد مبارزه با ویروس کرونا استان البرز نیز با بیان اینکه موج چهارم کرونا در این استان رسما آغاز شد، گفت: «احتمال قرمز شدن وضعیت شیوع بیماری در استان البرز وجود دارد.»
وی در خصوص آخرین وضعیت شیوع بیماری کرونا در استان البرز، اظهار داشت: «در حال حاضر وضعیت شیوع این بیماری در استان سیر صعودی دارد. اکنون پیک چهارم کرونا در استان آغاز شده است ، در حال حاضر تعداد بستریهای بیماران کرونایی در مراکز درمانی استان از پیک نخست بیشتر است. آمار فوتیها افزایش داشته است. در حال حاضر تنها دو شهرستان استان زرد و سایر شهرستانها نارنجی است، احتمال قرمز شدن وضعیت شیوع بیماری کرونا در استان البرز با وضعیت موجود وجود دارد.»
به این ترتیب و با افزایش تعداد شهرستانهای بحرانی در کشورمان از نظر همهگیری کرونا ستاد ملی مقابله با کرونا برای جلوگیری از افزایش مجدد این بیماری در سراسر کشور در شهرستانها براساس رنگبندی کرونایی آنها شرایط تعطیلی واحدهای صنفی و حضور محدود کارمندان را اجرایی کرده است؛ حالا سوالی که در این بین مطرح می شود این است که در چنین شرایطی چه توجیهی برای برگزاری آزمون ۸۰ هزار نفری وکالت وجود دارد؟
محدودیت های جدیدی که اعمال شده است
محمدباقر مجتبایی، دبیرکل اتاق اصناف ایران به تازگی درباره آخرین تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا در خصوص نحوه فعالیت اصناف در پی تغییر رنگ کرونایی برخی شهرها از جمله پایتخت گفته است: «شرایط جدید شیوع کرونا سبب شد تا ستاد ملی مقابله با کرونا اختیار تصمیمگیری در خصوص فعالیت مشاغل ازجمله اصناف را به کمیته امنیتی و انتظامی این ستاد واگذار کند.»
وی با اشاره به اصلاح گروهبندی مشاغل و اصناف گفت: «در اصلاحیه جدید، همه فعالیتهای کشور اعم از تولیدی، توزیعی و صنفی در گروههای جدید قرار داده شدهاند که به چهار گروه تقسیم میشوند. بر اساس این اصلاحیه در شرایط قرمز، صرفاً گروههای شغلی اول مجاز به فعالیت هستند، در شرایط نارنجی، گروههای اول و دوم مجاز به فعالیت بوده و در شرایط زرد، سه گروه اول میتوانند فعالیت داشته باشند.»
به گفته دبیرکل اتاق اصناف ایران، گروه اول شامل مشاغل تولیدی و توزیعی در زمینههای اقلام غذایی مانند سوپرمارکتها، نانواییها، قطعات یدکی خودرو، تعمیرگاههای خودرو، داروخانهها، مراکز بهداشتی و درمانی و … هستند که میتوانند در شرایط قرمز بودن شهرها، به فعالیت ادامه دهند.
مجتبایی ادامه داد:« در گروه مشاغل دوم مانند فیلمبرداریها و آتلیههای عکاسی، مشاوران املاک، کافیشاپها، مراکز طبخ و توزیع غذا، رستورانها، ظروف یک بار مصرف، لوازم ورزشی، طلافروشیها، مصالح ساختمانی و ابزار و یراق، مبل و صندلی، آموزشگاههای رانندگی، سمساری و … در شرایط قرمز امکان فعالیت نداشته و در بخش مواد غذایی صرفاً میتوانند به عرضه بیرونبر اقدام کنند.»
وی درباره گروههای شغلی سوم مانند تالارهای پذیرایی، استخرهای سرپوشیده، باشگاههای ورزشی، قهوهخانهها، آموزشگاههای موسیقی و زبان، موزه، سینما، تئاتر و مهدکودکها تصریح کرد: «این گروههای شغلی در شرایط نارنجی باید تعطیل بوده و از فعالیت دست بکشند. گروه چهارم شغلی نیز شامل گیمنت، مراکز تفریحی آبی، باغوحش و شهربازی در شرایط قرمز و نارنجی باید تعطیل باشند.»
نکته حائز اهمیت این است که با وجود همه این محدودیت ها، ستاد مقابله با کرونا و وزارت بهداشت تا لحظه تنظیم این گزارش مخالفتی با برگزاری آزمون وکالت انجام نداده اند و این آزمون قرار است ۲۰ فروردین ماه و حضور بیش از ۸۰ هزار داوطلب برگزار شود! این در حالی است که افند ماه گذشته که تعداد شهر های قرمز در کشور بسیار کمتر از حال حاضر بود ستاد مقابله با کرونا به دلیل رعایت پروتکل های بهداشتی این آزمون را لغو کرده و به تعویق انداخت اما حالا و در شرایط فعلی مخالفتی با برگزاری آزمون ندارد!
آزمون هایی که در هفته اخیر لغو شد
طی روز های گذشته آزمون استخدامی بانک ملی، تجارت و خیلی از دیگر آزمون های استخدامی به علت شرایط وخیم کرونایی لغو شده است، در اطلاعیه این آزمون ها آمده است:« با توجه به شرایط حادث شده ناشی از ویروس کرونا و وضعیت قرمز اکثر استان ها، آزمون استخدامی در هفته جاری برگزار نخواهد شد و زمان برگزاری آزمون بعد از عادی شدن شرایط، اطلاع داده خواهد شد.»
این در شرایطی است که فاطمه زرین آمیزی سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور به تازگی گفته است:« آزمون کارآموزی وکالت سال ۱۳۹۹، در صبح روز جمعه ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ در ۸۴ شهرستان برگزار خواهد شد. در این آزمون تعداد ۸۱ هزار و ۵۰۸ نفر در این آزمون ثبتنام کردهاند.»
حال اینکه زمان برگزاری این آزمون ۲۸ آذر ۹۹ بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا این آزمون به ۲۲ اسفند ۹۹ موکول شد و نهایتاً در روز سهشنبه ۱۹ اسفند با اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر حاد شدن شرایط انتشار بیماری کرونا و اعمال محدودیتهای بیشتر، مقرر شد آزمون در ۲۰ فروردین سال جاری با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود.
این موضوع در حالیست که علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا پیش از این درباره آخرین تصمیم در خصوص برگزاری آزمون وکالت در انتهای هفته جاری گفته بود: «هنوز در تصمیمگیری واحد اختلاف وجود دارد.»
مسئولین در وزارت بهداشت طفره می روند
برای بررسی بیشتر این موضوع و اطمینان از برگزاری یا عدم برگزاری آزمون وکالت با مسئولین وزارت بهداشت تماس گرفتیم؛ ایرج حریرچی معاون کل وزیر بهداشت از پاسخ دادن به این سوال طفره رفت و گفت:« ما وارد این موضوع نمی شویم، به قدری وضعیت کشور در خصوص بیماری حاد است که ما در حال حاضر درگیر شرایط هستیم و در رابطه با این موضوع صحبت نمی کنیم.»
پس از آن با علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا و کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو تماس گرفتیم اما هیچ یک پاسخ گو نبودند.
مسعود مردانی عضو کمیته علمی ستاد ویروس کرونا اما نظر دیگری در این رابطه داشت. او در گفت و گو با عصر قانون گفت:« در حال حاضر برگزاری این آزمون هیچ توجیحی ندارد؛ از نظر ما تجمع در شرایطی که وضعیت شهر ها قرمز است ممنوع است.»
او افزود:« این آزمون سراسری است و از آن جایی که کلانشهر هایی مثل تهران، اصفهان وشیراز در شرایط قرمز به سر می برند نباید در این مناطق به هیچ عنوان تجمع ایجاد شود.»
استرسی که جوانان را افسرده می کند
این سومین بار است که برگزاری آزمون وکالت در هاله ای از ابهام قرار می گیرد و سردر گمی ناشی از این ابهامات موجب افزایش نارضایتی داوطلبان آزمون شده است؛ از طرف دیگر طبق گزارش های مردمی رسیده به عصر قانون خیلی از داوطلبین این آزمون مخالف برگزاری آن در شرایط فعلی هستند. با این حال آزمون وکالت به خودی خود با استرس بسیاری همراه است چرا که بیش از ۸۰ هزار شرکت کننده دارد که قرار است تنها ۵ درصد از آن ها برنده این ماراتن باشند. حال آنکه متولیان این امر نیز نمی توانند مدیریت درستی برای برگزاری این آزمون داشته باشند و همین موضوع نیز بر ترس و استرس داوطلبین می افزاید.
یکی از داوطلبین آزمون وکالت در گفت و گو با عصر قانون گفت:« من یک سال است که در حال تلاش برای این آزمون هستم و قطعا این تعویق ها در روند آمادگی من برای آزمون تاثیر داشته است اما با توجه به شرایط کشور ترجیح می دهم در این آزمون شرکت نکنم. در آزمون دکتری شاهد بودیم که خیلی از پروتکل ها رعایت نشد و خیلی ها بعد از آزمون به ویروس کرونا مبتلا شدند. من آسم دارم و اگر بخواهم ۲ ساعت با ماسک سر جلسه آزمون باشم نه تنها تمرکزم از بین می رود بلکه نفس تنگی هم می گیرم. من ترجیح می دهم تلاش یک ساله ام را نا دیده بگیرم اما حفظ سلامتی ام برایم اولویت دارد بنابراین اگر آزمون هم برگزار شود قطعا در آن شرکت نخواهم کرد.»
یکی دیگر از داوطلبین آزمون هم در این خصوص به عصر قانون گفت:« این آزمون قرار بود آذر ماه برگزار شود، ما خیلی برای شرکت در آن زحمت کشیدیم، برای من که متاهل بودم این شرایط سخت تر هم بود، بعد از اینکه در آذر ماه به تعویق افتاد تاریخی را برای آن در نظر گرفتند که مشخص بود برگزار نمی شود، یک هفته قبل از عید و یک هفته بعد از عید زمان مناسبی برای برگزاری این آزمون نبوده و نیست آن هم در شرایط کنونی کرونا. ما خیلی از دوستان و اقواممان را در همین شرایط از دست دادیم که همگی جوان بودند و بیماری زمینه ای هم نداشتند! هنوز برای من سوال است که چرا این آزمون را نیمه بهمن ماه برگزار نکردند که شرایط به نسبت حالا خیلی بهتر بود؟»
این داوطلب افزود:« من الان شهر قدس زندگی میکنم که از نظر تقسیم بندی کرونایی زرد است اما برای شرکت در آزمون باید شهریار که قرمز است امتحان بدهم. ما اصالتا کرمانشاهی هستیم و من اطلاع دارم کسانی که در کرمانشاه که زرد است میخواهند در آزمون شرکت کنند باید بروند کنگاور که قرمز است! دریافت پروانه وکالت به چه بهایی است؟ چطور من می توانم برای دریافت پروانه وکالت به کشته شدن یکی از هموطنانم راضی شوم؟ کاملا مشخص است که برگزاری این آزمون چیزی جز لجبازی نیست و اصلا مشخص نیست که مسئولان به چه دلیل لجبازی می کنند؟ مسلما در به تعویق افتادن این آزمون اولین نفری که متضرر می شود من هستم چون در شرایط خاصی هستم و متاهلم اما من باز هم به این فکر می کنم که شرکت در آزمون به چه بهایی باید انجام شود؟ در آزمون دکترا شاهد بودیم که پروتکل ها اصلا رعایت نشد و خیلی ها به بیماری دچار شدند! ما باید ۵ ساعت ماسک روی صورت داشته باشیم. چون ۲ ساعت قبل از آزمون باید در حوزه امتحانی حضور پیدا کنیم و مسلما این موضوع تمرکز ما را به هم میریزد.باز هم تاکید می کنم اگر آزمون به تعویق بیفتد اولین کسی که متضرر می شود من هستم اما باز هم موافق به تعویق افتاد آزمون هستم و معتقدم برگزاری آن در شرایط فعلی فقط یک لجبازی است.»
امیر محمود حریرچی، جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در خصوص تاثیرات استرس های ناشی از تصمیم گیری های اشتباه مسئولان برگزار کننده این آزمون به عصر قانون گفت:« این آزمون به تنهایی استرس زا است چرا که ۹۵ درصد داوطلبان آن شانس قبولی ندارند و به همین دلیل هم آینده مبهمی را برای خود متصور هستند. از طرف دیگر ما شاهدیم که مسئولان و متولیان برگزاری این آزمون حتی توانایی تصمیم گیری درست درباره زمان و نحوه برگزاری آن را ندارند و این نشان از ناکارآمدی آن ها در حوزه مدیریتی خود دارد.»
او افزود:« وقتی داوطلبین این ناکارآمدی را می بینند بیشتر نسبت به آینده خودشان نا امید می شوند و این نگران کننده است. خیلی از آزمون ها در همین دوره کرونا با رعایت پروتکل های بهداشتی و در زمان نسبتا مناسب برگزار شد اما برخی از مسئولین مثل مسئولین برگزار کننده آزمون وکالت توان تصمیم گیری درست درباره برگزاری این آزمون را ندارند و این طور جان و آینده داوطلبین را به بازی می گیرند. داوطلبین در زمان آمادگی برای آزمون به اندازه کافی دچار ضربه روحی شده اند و چنین مسائلی صرفا سبب پیدایش آسیب های روحی بیشتر در بین داوطلبین می شود و همین می شود که ما بعد از هر آزمونی با موجی از سرخوردگی ها و بعضا خودکشی ها رو به رو می شویم که دلیل آن هم ناکامی در آزمونی است که مدیران برگزار کننده آن نالایق و بی کفایت هستند!»
این روانشناس تصریح کرد:« برگزاری آزمون به این روال به خودی خود دچار شائیه است چرا که می خواهند توانمندی های داوطلب را در یک آزمون تستی بسنجند! حال آن که ترس و استرسی که با این تعویق ها به داوطلب وارد می شود توانایی او را در پاسخ به سوالات آزمون به شدت پائین می آورد. ترس نسبت به بیماری کرونا و ترس از دست دادن عزیزان را هم به آن اضافه کنید آن وقت متوجه خواهید شد که برگزاری چنین آزمون هایی اصلا عادلانه نیست و حاصل آن چیزی جز سرخوردگی و افسردگی داوطلبین نیست.»
با همه این تفاسیر چیزی که مشخص است این است که برگزاری این آزمون در شرایط فعلی نه تنها کارایی ندارد بلکه حتی توجیهی هم ندارد ولی همچنان مشخص نیست که چرا مسئولان برگزار کننده آن بر برگزاری این آزمون تاکید دارند!